UEFA wydała komunikat w sprawie klubu Ekstraklasy! Może mieć duże kłopoty!

UEFA poinformowała komuniktem, że komórka federacji zajmująca się finansowym fair play, The Club Financial Control Body, wszczęła postępowanie przeciwko dwom europejskich klubom. Jednym z nich jest znana z finansowej zawieruchy Lechia Gdańsk.

Monitoringiem UEFA objęte są wszystkie kluby, które w sezonie 2019/2020 występowały choćby w fazach wstępnych europejskich pucharów. Główny śledczy CFCB, po konsultacjach, postanowił skierować dwie sprawy do izby orzekającej.

Sprawy dotyczą francuskiego Olympique Marsylia oraz Lechii Gdańsk, która – cytując komunikat – nie dostarczyła komórce śledczej CFCB wymaganych informacji dotyczących progu rentowności w sezonie 2019/20.

Lechia nie znalazła się w gronie klubów, którym UEFA przyglądała się pod kątem realizacji założeń FF, ale finalnie podpisała z nimi ugody. Na dziś, nie wiadomo dokładnie co oznacza decyzja federacji w kontekście polskiego klubu. Wiemy natomiast, że jej kary w obrębie finansowych przewinień bywają surowe. Europejska federacja co roku wyciąga poważne konsekwencje w stosunku do co najmniej kilku klubów. W ostatnich sezonach rekordową karę zapłaciło bodaj Fenerbahce Stambuł – było to 7,5 mln euro. Astana i Trabzonspor zapłaciły po 2 miliony, Dinamo Zagrzeb – 200 tysięcy euro. Dwa najgłośniejsze przypadki z ostatnich miesięcy to AC Milan i Manchester City, które w związku z naruszeniami Financial Fair Play zostały wykluczone z europejskich pucharów.

Lechia ma nie po drodze z klarownością własnych finansów również na polskim podwórku. Wczoraj kontrakt z klubem z Pomorza rozwiązał Rafał Wolski, będący w gronie piłkarzy którzy złożyli wnioski do PZPN w oparciu o zaległości w wypłatach. Nieoficjalnie mówi się, że kolejnym klubem „Wolaka” zostanie Wisła Płock, z kolei Lechia jest zobligowana do wypłaty różnicy pomiędzy gażą, jaką otrzymywał, a wynagrodzeniem z gry w innym klubie do czerwca 2021 roku.